Transactionele Analyse
Transactionele Analyse (TA) is een leer over communicatie en persoonlijkheidstheorie. TA vooronderstelt en zoekt de autonomie en de eigen verantwoordelijkheid van mensen. De eigen verantwoordelijkheid om "je eigen leven vorm te geven". Drie kenmerken spelen in dit principe van autonomie een belangrijke rol: bewustzijn, spontaniteit en het ervaren van intimiteit.

TA vooronderstelt en zorgt ervoor dat mensen hun leven door keuzes te maken inrichten. Hoe komen we tot dergelijke keuzes, kunnen we hierop terugkomen? Wat zijn de valkuilen hierbij en welke uitdagingen zijn er?

Neuro Linguïstisch programmeren (NLP)
NLP is een model voor therapeutische communicatie. Het is in de zeventiger jaren ontwikkeld door Richard bandler en John Grinder.


NLP gaat uit van een aantal voooronderstellingen. Hierbij staat geen wetenschappelijke vraag centraal of 'iets" waar is maar meer "hoe doet iemand wat hij doet". Hierbij gaat men uit van de vooronderstelling dat iedere mens in zijn (on)bewuste de noodzakelijke hulpbronnen tot zijn beschikking heeft om te bereiken wat hij wil bereiken.

Systemisch werken.
Systemisch werken wordt veel gebruikt binnen het therapeutisch werkgebied. Het besteedt aandacht aan relaties en ordening waardoor het verstrikkingen en lotsverbondenheid zichtbaar maakt. Een systeem kan een familiesysteem of organisatiesysteem zijn. Een systeem is een (lots)gemeenschap die voortdurend op zoek is naar evenwicht en is verbonden met de grondorde. Iedereen heeft een eigen plek in de juiste volgorde binnen een systeem. En vanuit die "eigen" positie behoort men om te gaan met de onderlinge relaties. Binnen een systeem mag niemand buitengesloten of niet geëerd worden. Gebeurt dat toch dan werkt dat binnen een familiesysteem door in een volgende generatie en binnen een organisatiesysteem in de opvolgers van de leiding en medewerkers. Men raakt verstrikt in het systeem en men kan onbewust het leven van een ander leven. Dit is merkbaar door spanning en onrust binnen een systeem. Na een uitgewerkte constellatie verdwijnt de spanning en daalt de rust neer. De ziel doet zijn werk.

Familieopstelling
Tijdens een familieopstelling, ook wel constellatie genoemd, stelt een cliënt stand-ins op. Stand-ins zijn leden uit de groep aanwezigen en vertegenwoordigen de cliënt zelf en zijn familieleden. De cliënt heeft een eigen beleving aangaande de relatie tussen de familieleden onderling en de relatie met hemzelf. Hij stelt de stand-ins zodanig in de ruimte op, dat deze relaties zichtbaar worden. Dat gebeurt op intuïtieve wijze, zonder nadenken. De begeleider brengt de opstelling tot leven door aan de stand-ins vragen te stellen. Hierdoor worden onderlinge verhoudingen en verstoringen in het familiesysteem zichtbaar èn voelbaar. Vervolgens wordt gezocht naar een passende herordening in de ruimte. Hierbij wordt ieders plek en het lot wordt erkend, evenals de onderlinge samenhang tussen familieleden onderling en zelf tussen familieleden uit verschillende generaties. In het eindbeeld van de constellatie is een ordening zichtbaar, die op liefde gebaseerd is en een opening geeft naar de toekomst. Dit wordt ervaren door de rust die ontstaan is.